Lamp als wegwerpartikel

23 jun 2015 10:52 | Geplaatst door Marcel |
wegwerp-lichtarmatuur-spot
Niet vervangbare lamp

Wonderlijk, maar het bestaat echt, lichtarmaturen met een niet vervangbare lamp. Ik had geen idee dat het bestond, dus met een vriendin had ik naief genoeg een lamp bij de Leen Bakker gekocht. Een plafondlamp met 4 spotjes waarin een LED-lamp zit. Opgehangen, en werkt prima.

Een half jaar later blijkt één van de lampjes overleden. Ik ga kijken hoe dat te vervangen is. Gewoonlijk is dat simpel met halogeen-lampen, of LED-lampen voor deze armaturen. Maar ik had dus geen flauw idee hoe dat te vervangen, of zelfs maar welke bevestiging het is.

Wij terug naar de Leen Bakker, staat er op de doos dat het niet-vervangbare lampen zijn. De verkoper beweerde nog dat zo’n LED-lamp natuurlijk 100.000 uur meegaat. Natuurlijk. Zo’n lamp is in Hongarije oid. gemaakt, heeft 1000 km gereisd in een vrachtwagen, en in elk magazijn heeft iemand er tegenaan geschopt. Natuurlijk gaat één van die 4 lampen na een half jaar stuk.

Ik doe ook van harte mee met de huidige wegwerpmaatschappij. Hoe goedkoper iets is, hoe eerder ik weer iets nieuws kan kopen. Maar dit gaat wel wat ver. Zo’n armatuur koop je om op te hangen en te vergeten. Niet om elke 2 jaar een nieuwe te kopen.