Re-incarnatie en statistiek

09 dec 2012 14:41 | Geplaatst door Marcel |

Re-incarnatie is onderdeel van veel religies. Niet van het Christendom of de Islam, maar wel van veel Oosterse religies. En ook in het Westen staan veel mensen open voor het idee van re-incarnatie.

Net als economie is ook religie geen exacte wetenschap. In feite is het vooral gebaseerd op speculatie, opinie en interpretatie, waarbij de aangenomen bron erg tegenstrijdig kan zijn. Om feiten te verzamelen over religieuze onderwerpen is dan ook niet gemakkelijk.
Feiten is sowieso een relatief begrip, maar er wordt over het algemeen mee bedoeld iets dat voor waar aangenomen kan worden en dat waargenomen of gemeten kan worden.
Er wordt dus maar al te vaak gezegd, “Dat is een kwestie van geloof”.

Speculatie is natuurlijk vreselijk interessant, en alles is dan mogelijk. Ieder van ons heeft zeker 5 vorige levens gehad, en allemaal wel aan het hof van een koning Lodewijk de zoveelste geleefd. We houden wel van een mooi romantisch beeld, en feiten mogen dat beeld niet zomaar verstoren natuurlijk.
Nu ben ik persoonlijk niet meer zo ge-interesseerd in alle speculatie in religies. Ik zoek het toch meer in wat vast liggende feiten. Wat simpelweg betekent dat er weinig religie te beleven valt. Maar laten we eens een poging wagen…

Religie en dus ook re-incarnatie kun je tegen statistieken aanhouden, en zo mogelijke conclusies trekken. Dat kan heel simpel. De huidige wereldbevolking is ruim 7 miljard mensen. In de hele geschiedenis van Homo sapiens zijn er ongeveer 14 miljard mensen geweest. Vanuit het kader van re-incarnatie kun je dan zeggen dat iedereen die nu leeft gemiddeld 1 vorig leven heeft gehad.
Dat zijn gemiddeldes, dus stel je voor dat een Nederlander met 5 vorige levens dan kan staan tegenover 4 Noord-Koreanen die geen vorig leven hebben gehad.

Nu kun je twijfelen aan de statistieken, omdat er tot voor kort geen Verenigde Naties waren die statistieken bijhouden. Maar afgaande op archeologisch materiaal is toch wel aannemelijk dat het niet veel zal afwijken. Vroeger was de menselijke bevolking gewoon dungezaaid. Het is pas sinds de twintigste eeuw dat we met zoveel zijn.

Let op, deze statistieken zeggen natuurlijk niets over re-incarneren als dieren. Of als wezens op een andere planeet. Dat kan natuurlijk mogelijk zijn, maar dat is dan weer speculatie.

Ik wil ook niet beweren dat re-incarnatie niet bestaat. Of beweren dat het juist wel bestaat. Ik heb juist geen flauw idee of het bestaat of niet.
Wel staat zo goed als vast dat we het romantische beeld dat we hebben van re-incarnatie, dat we dat wel los mogen laten. Sowieso, vroeger bestond het leven vooral uit armoede, honger en ziekte, en was er weinig romantisch aan.