Privacy en anonimiteit op het WWW

26 feb 2013 16:40 | Geplaatst door Marcel |

firefoxEr is de laatste tijd veel te doen over de zogenaamde Cookie-wetgeving. Wat veel mensen niet weten is dat je zelf ook veel kunt doen aan privacy op het internet.
Voor sommige mensen is dat geen probleem, die hebben niets te verbergen. Bij hun wil ik dan wel voorstellen een webcam in de slaapkamer op te hangen en dit uit te zenden via internet. Ikzelf heb genoeg te verbergen, voor de een meer dan voor de ander.

Het probleem

Ik zal eerst uitleggen wat het probleem is qua privacy op het internet.
Veel bedrijven die op internet actief zijn verdienen geld met advertenties. Dit geldt bv. wel voor Google en Facebook, maar ook voor veel kleinere partijen. En hoe gerichter de advertenties zijn hoe meer geld ze opleveren. Dus bouwen ze datasets op met zoveel mogelijk informatie van je.
Deze informatie bestaat bv. uit iedere site die je bezoekt, en alles waar je naar zoekt. Google heeft bv. met Google Analytics op iedere pagina een stukje code waarmee ze kunnen zien wie je bent. Ditzelfde geldt voor Facebook en andere Social Media bedrijven, via hun zogenaamde “Share”-buttons.
Ook wanneer je geen gmail-adres hebt, of een Facebook profiel, dan nog zullen ze een zogenaamd schaduw-profiel van je bijhouden. Er zijn allerlei intelligente manieren om dit te doen en om je ook te herkennen bij iedere browsersessie.

De oplossing in 3 stappen

“De oplossing” is nogal een groot woord. Maar de stappen die ik beschrijf geven wel een stuk meer privacy en anonimiteit. Ik zal de stappen beschrijven met behulp van de browser Firefox. Er zijn ook andere browsers waar dit in kan. Ik beperk me tot een beschrijving gericht op Firefox.
Firefox kun je downloaden vanaf mozilla.org. Je krijgt standaard volgens mij de Engelstalige versie (ik in ieder geval). De Nederlandse versie is ook direct verkrijgbaar.

Binnen Firefox kun je Add-ons oftewel extensies toevoegen. Ik zal kort een aantal extensies benoemen en uitleggen waarom je ze wilt gebruiken. Add-ons kun je beheren onder “Extra / Add-ons”, maar je kunt ook rechtstreeks op de Mozilla-site zoeken, of via Google.

Stap 1: AdBlock Plus

Adblock Plus is een adblocker. Hij zorgt ervoor dat er zo goed als geen advertenties meer geladen worden. De meeste advertenties komen van een eigen netwerk van de advertentiebedrijven. Zij zien precies welke sites je bezoekt middels die advertenties. Zo bouwen ze dus een heel profiel van jou en je internetgebruik op.

Adblock Plus kun je installeren binnen de Add-on pagina van Firefox (“Extra / Add-ons”) of via de rechtstreekse link. Klik op “Toevoegen aan Firefox” en klik op “Nu installeren”.
Je krijgt nu een nieuw tabblad waarin je de voorkeuren kunt aanpassen, maar hij werkt verder gewoon al.

Er is wel een langlopende discussie of dit goed is voor het internet of niet. Wanneer iedereen een adblocker gebruikt kunnen internetbedrijven moeilijker aan inkomsten komen en zou het aanbod van websites afnemen.
Mijn mening is dat als er geen advertenties op internet zouden staan, dat het internet dan beter af zou zijn. Liever minder kapitaalkrachtige websites of gewoon hobby-sites dan de overdaad aan opdringerige advertenties. Voel je vrij om een andere mening te hebben.
Wil je een website toch ondersteunen door hun advertenties te zien dan kun je eenvoudig een uitzonderingsregel toevoegen aan Adblock Plus.

Stap 2: Ghostery

firefoxEen andere Add-on is Ghostery. Deze zorgt ervoor dat veel voorkomende trackers ed. geblokkeerd worden. Dit geldt bijv. voor de Facebook Share buttons, maar ook voor Google Analytics. Alleen de eigenaar van de website ziet je nog in zijn statistieken, maar veel van de derde partijen niet meer.

Installatie kan ook via de Add-on pagina in Firefox of via de rechtstreekse link. Klik opnieuw op toevoegen en installeren. In dit geval en nog op dit moment heeft Firefox een herstart nodig voor deze Add-on.
Na de herstart is er een nieuw tabblad voor de Ghostery instellingen. Selecteer rustig alle trackers en scripts, de meesten mis je niet.

Wil je later een bepaald script toch weer aanzetten dan kan dat eenvoudig door op het spookje rechtsboven te klikken. Dan kun je specifieke trackers voor die website weer aanzetten.

Stap 3: Smart Referrer

Wanneer je op een website bent en op een link klikt, dan verzend je niet alleen een verzoek voor de nieuwe pagina. Je verzendt ook de url van waar je vandaan komt. Dus stel, je bent op een porno-website, gespecialiseerd in dwergen met ezels, en klikt daar op een link naar de website van je werkgever (vreemd, maar het kan), dan kan je werkgever in principe zien waar je vandaan komt.
Een andere situatie kan zijn dat je bv. op een besloten forum bent en klikt op een Youtube linkje. Nu weet Youtube (en dus ook Google) dat je lid bent van dat besloten forum.

Meestal vinden website-beheerders dit interessant om te weten (ik tenminste wel), maar jij wilt die informatie misschien niet kwijt.
Smart Referrer is een Firefox Add-on waarmee je geen referrer-data verzendt, tenzij je op dezelfde website blijft. Installeren kan via de Add-on pagina, of via de rechtstreekse link. Klik op Toevoegen en Installeren. Hij werkt nu.

Kortom

Zoals gezegd, deze Add-ons zijn specifiek voor Firefox. Google Chrome en Internet Explorer hebben ook de mogelijkheid voor extensies, maar deze browsers gebruik ik niet. Ik beperk me tot advies over Firefox.
Een andere Add-on die interessant is dat is de Noscript Add-on. Deze heeft een wel wat technische instelling nodig.

Na deze handelingen ben je nog steeds niet volledig anoniem, en advertentiebedrijven proberen nog steeds een profiel van je op te bouwen. Maar het is al een stuk moeilijker, en veel van je internetgebruik komt nu niet meer terecht in je profiel bij hun.