Gazelle Special, 1998, rood (racing red)

08 dec. 2016 15:29 | Geplaatst door Marcel |

Sinds dit najaar heb ik een semi-klassieke Gazelle Special als toerfiets. De Gazelle Special is de opvolger van de Gazelle Champion Mondial AA-Special, die van 1969 tot 1995 gemaakt is. Voor een periode in de jaren 70 en 80 was zeker eenderde van de verkochte racefietsen een Gazelle. Stalen racefietsen werden door Gazelle gemaakt tot 2002. Hierna was het bijna allemaal aluminium en een enkel carbon of titanium fiets. Tegenwoordig maakt Gazelle geen racefietsen meer, en laten ze dat over aan zustermerken als Cervélo en Focus.
Dit is het Trapezium-frame dat van 1998 tot 2002 gemaakt werd, met dikkere buizen rond de bottom-bracket. De voorvork is de gebogen vork met draad die tot 1998 gemaakt werd. Het kan dus bijna niet anders of deze fiets komt uit 1998.

De vorige en eerste eigenaar had dit frame gekregen als ruilframe onder garantie voor een gescheurd aluminium frame. Het was opgebouwd met de onderdelen van zijn oude fiets. Dat was met een Shimano 600 groepset en Mavic velgen. De Shimano 600 balhoofdset daarvan zit er nog steeds in.
Inmiddels is de fiets opgebouwd met een Campagnolo Centaur 9-speed. Niet helemaal periode-correct, de groep komt uit 2002.
De velgen zijn Campagnolo Omega met voor een Omega 19 en achter een Omega 20. Dit is nog een verbeterpuntje.
Overige afmontage is een Selcof aero zadelpen, een Fizik Aliante zadel, een 3ttt Record 84 quill stuurpen en een Cinelli Nerve ergostuur.
En ja, de banden komen niet overeen. Plan is dit setje eerst op te rijden en dan een stel mooie klassieke banden erop te leggen.

Update november 2020

Nu met nieuwe foto’s (bovenste 4 foto’s). Wit stuurlint, Grand Bois Papillon velgen en Vittoria Corsa banden.