Motobecane Cyclotouriste van de jaren 50

07 feb. 2021 18:53 | Geplaatst door Marcel

Afgelopen januari stond deze Motobecane Cyclotouriste M.T.H.C op Marktplaats. Ik heb al genoeg fietsen en wil geen verzamelaar worden, een fiets hoort gebruikt te worden. Maar ik vond hem zo leuk dat ik hem niet kon laten staan.

Verteld werd dat de fiets zo’n 8 jaar geleden op de grote beurs in Reims in Frankrijk gekocht was, daar was verteld dat hij uit 1960 komt. Dat zou kunnen, maar de jaren 50 zal meer waarschijnlijk zijn. De Huret achterderailleur met 2-bouts-bevestiging aan de liggende achtervork werd nog in 1957 gebruikt, in 1960 was het al een Huret Allvit met parallellogram. In 1957 had het model al lichtmetalen spatborden, deze zal dus van daarvoor zijn. De guidonnet remhendels gemaakt van een staafje aluminium werden ook in de jaren 50 gevoerd door Motobecane, in de jaren 60 gingen ze over op gegoten guidonnet remhendels, zoals die van Mafac en CLB.
Het naamplaatje op de stuurpen zou van de Franse defensie zijn, zodat iedere soldaat zijn eigen fiets kan terugvinden.

Ik nam aan dat het nieuw een goedkope fiets was, te zien aan de stalen velgen en crankstel met spie, maar meer onderzoek op internet gaf aan dat het in de jaren 1950 niet helemaal goedkoop was. In die tijd was een auto onbetaalbaar voor Jan met de pet en wilde je op vakantie, dan kocht je een vakantiefiets zoals deze om het Franse platteland te gaan ontdekken.

Het zadel is waarschijnlijk origineel, een Unic zadel met grote M-inslag van Motobecane. Dynamo en voorlicht (geel lampje) werken nog, maar het geeft zo weinig licht, dat gebruik ervan zinloos is.
Het stuurlint is niet meer origineel, zoals normaal met de Franse randonneur-sturen uit die tijd. Er hoort onderaan en bovenaan de bocht een stuk plastic “stuurlint”, waarbij het midden van de bocht bloot blijft. Wanneer dat weg is blijft er weinig over dan standaard gewikkeld stuurlint te gebruiken.
Kettingkast past er niet meer op, er zal dan laswerk op het frame toegepast moeten worden. Visueel jammer, maar functioneel doen deze Franse kettingkasten weinig, de broek wordt alsnog vies van de ketting.
Remblokken voor de Franse cantilevers waren via Ebay nog wel verkrijgbaar voor weinig geld. Na inremmen (met veel kabaal) werken ze nu redelijk, voor wat het waard is met stalen velgen. De velgen zijn Rigida Deco =std=, gewoonlijk staat daar een jaartal in gestampt, maar bij deze set jammer genoeg niet.

Het was wel fijn om er een nieuwe ketting op te leggen, wonderlijk genoeg liep deze gelijk mooi over de oude tandwielen. Voorblad lijkt nog wel origineel met het panto van oudsher. Achtertandwielen zijn ook zeker op leeftijd, het is een 4-speed freewheel met wat speling op het lager. Duurzaam gebouwd dus :)

Het was die zaterdag prachtig weer, en na de aankoop in Leiden ben ik richting Rotterdam gefietst door het groene hart van Zuid-Holland.

Update april 2022

Afgelopen najaar heb ik een nieuwe wielset gebouwd voor deze fiets met Velo Orange Voyager velgen. Ik kan nu weer kilometers maken.

Afgelopen januari stond deze Motobecane Cyclotouriste M.T.H.C op Marktplaats. Ik heb al genoeg fietsen en wil geen verzamelaar worden, een fiets hoort gebruikt te worden. Maar ik vond hem zo leuk dat ik hem niet kon laten staan. Verteld werd…
Verder lezen...

Review van Panasonic RP-HTX90 koptelefoon

15 dec. 2020 13:35 | Geplaatst door Marcel

Oordeel: Goede koptelefoon voor niet al teveel geld.

Panasonic-RP-HTX90N

Ik gebruik een koptelefoon vooral onderweg en ben wat huiverig om al teveel geld aan een koptelefoon uit te geven. De betere modellen van Sony wil ik liever een ruw leven besparen. De prijs van deze Panasonic HTX90 is nog te behappen, wanneer ik er bovenop ga zitten en hij gaat stuk, dan is het verlies te overzien.
Het afgelopen decennium heb ik daarom ook geleefd met de goedkopere Panasonic koptelefoons van rond de 25 Euro met oorschelpen die bovenop het oor liggen (halve grootte of on-ear). Ze geven een levendig klankbeeld en goede scheiding van de instrumenten, iets dat ik erg kan waarderen en dat ik ook fijn vind aan mijn Denon versterker met Elac luidsprekers.
Nu wilde ik toch gaan voor actieve noise-cancelling.

Wat me vooral opviel is dat met de oorschelpen die over het oor vallen, de passieve noise-cancelling al heel goed is. Wanneer ik in de trein zit naast mensen die hard praten, heb ik de Actieve NC eigenlijk niet nodig.
Ook merk ik dat met de afscherming die de oorschelpen bieden, dat het geluid sowieso beter is dan met halve oorschelpen. In dat kader ervaar ik het geluid via Bluetooth ook als goed genoeg voor mijn gebruik.
Met deze beide punten zou de voorganger, de HTX80, ook al voldoen voor me. De HTX90 heeft namelijk als extra’s de Actieve NC en de mogelijkheid om naast Bluetooth ook een kabel aan te sluiten.

De bediening van het apparaat is prettig. De Bluetooth knop zit aan de voorkant. Koppelen van mijn telefoon ging makkelijk, een Sony Xperia XA2 met Sailfish OS. Ook een Apple iPhone SE (originele SE) was makkelijk te koppelen.
Bij het aansluiten van de kabel schakelt hij gelijk over naar de kabel en gaat Bluetooth uit.
De Actieve NC kan worden aangezet met een schuifschakelaar aan de achterkant. Deze werkt bij muziek via Bluetooth en via kabel, en ook wanneer er geen muziek is. Dat laatste bleek erg prettig te zijn, ik heb niet altijd behoefte aan muziek, maar geluiden filteren kan dan alsnog fijn zijn.

Grootste bezwaar is dat bij de Actieve NC het geluid zoveel achteruit gaat in kwaliteit. Mocht Panasonic een nieuwe versie uitbrengen, dan is dit het grootste mankement wat ze mogen verbeteren.
Persoonlijk merk ik dat passieve NC al vaak voldoende is.

Er is ook een mogelijkheid om de bas meer te versterken. Panasonic noemt dit geen bass-boost en ook geen loudness, maar het heeft wel een vergelijkbaar effect.
Wat ik wel jammer vind is dat de bastonen niet heel erg laag doorgaan. Voor deze prijs wil ik daar verder niet over klagen.
In een review van de HTX80 las ik dat de middentonen soms als hinderlijk werden ervaren. Dat is niet mijn ervaring met deze HTX90.
Verder zijn er wat andere knoppen voor meer/minder volume en vorig/volgend nummer. Al die kleine knopjes vind ik maar een zoekplaatje en het is niet aan mij besteed. Ik kan me voorstellen dat andere mensen dit wel kunnen waarderen.

Ik zie weinig reviews over Panasonic koptelefoons, en heb het idee dat ze wat ondergewaardeerd worden, niet alleen in deze prijsklasse, maar ook in de prijsklasse onder de 25 Euro.

Plus:

 • Kabel en bluetooth beide mogelijk
 • Levendig geluid en goede scheiding van instrumenten
 • Prijs/kwaliteit is prima
 • Mooi retro ontwerp

Min:

 • Actieve NC geeft een minder goed geluid

Update april 2021:
Ik ben nog steeds erg tevreden over deze aankoop. Wat misschien al valt op te maken uit de eerdere tekst is dat de grote oorschelpen voor mij al genoeg noise-cancelling geven in de meeste gevallen.
Over de diepe bas die ik mis, ik ervaar dat eigenlijk minder, zeker wanneer ik een goede DAC gebruik. Via Bluetooth zal de interne DAC worden gebruikt en is er wel wat vervorming van de bas. Thuis geef ik dan ook de voorkeur aan kabel, onderweg is het gebruiksgemak van Bluetooth wel fijn.

Oordeel: Goede koptelefoon voor niet al teveel geld. Ik gebruik een koptelefoon vooral onderweg en ben wat huiverig om al teveel geld aan een koptelefoon uit te geven. De betere modellen van Sony wil ik liever een ruw leven besparen.…
Verder lezen...

Peugeot semi-racefiets uit de jaren 60 (PL50 of PX50)

07 okt. 2020 12:32 | Geplaatst door Marcel

Opnieuw een Peugeot met guidonnet remhendels, deze keer met Franse cantilevers.

Deze Peugeot semi-racefiets komt waarschijnlijk uit begin jaren 60. Het afgeronde logo werd tot midden jaren 60 gevoerd, daarna werden het meer blokachtige letters. De spatborden met extra details zijn ook van de jaren 50 en 60. In de jaren 50 waren de bagagedragers hoger en anders van vorm.

Vergeleken met mijn transparant-groene semi-racefiets van eind jaren 70 is bij deze de bovenbuis 1cm korter en de stuurpen is 1cm korter.

Bijna alles aan deze fiets is origineel, met uitzondering van het stuurlint en zadel. Waarschijnlijk hoort er een wit stuurlint om van kunststof. De huidige banden zijn van Kenda met bruine wangen. Wanneer ze versleten zijn is het tijd voor Michelins met witte wangen.
En ja, de fiets heeft erg veel patina :) Een collectors item gaat het nooit meer worden.

Opnieuw een Peugeot met guidonnet remhendels, deze keer met Franse cantilevers. Deze Peugeot semi-racefiets komt waarschijnlijk uit begin jaren 60. Het afgeronde logo werd tot midden jaren 60 gevoerd, daarna werden het meer blokachtige letters. De spatborden met extra details…
Verder lezen...

Biologische hefbomen

06 jul. 2020 13:33 | Geplaatst door Marcel

We kennen allemaal wel de werking van anti-psychotica, ze worden gebruikt om psychotische symptomen te verminderen. Ze kunnen heel effectief zijn tegen deze symptomen, al zijn de ervaringen en meningen wel wisselend. De oorzaak van deze psychotische symptomen is vaak niet duidelijk en wordt met medicatie niet direct aangepakt.

Uit meer recent onderzoek blijkt wel dat mensen met psychosegevoeligheid genetisch uit verschillende groepen bestaat. Persoonlijk heb ik zoveel verschillende ervaringsverhalen gehoord dat ik de overtuiging heb dat er een heel complex aan oorzaken is en dat ieder mens met psychosegevoeligheid een eigen verhaal heeft.

Mijn acute psychose is al jaren voorbij. Ik zit ook al sinds 2013 op een onderhoudsdosering (rond de 1 mg Orap). Ik wilde altijd graag helemaal af van de medicatie, maar dat lukte nooit. De afgelopen tijd ben ik meer geïnteresseerd geraakt in een meer biologische benadering; mogelijk is er simpelweg een chemische onbalans of hormonale onbalans die roet in het eten blijft gooien.

Omega vetzuren

In mijn netwerk van lotgenoten is iemand die al jaren erg blij is met Omega vetzuren. Deze komen veel voor in vette vis en sommige andere voeding, ook zijn ze als supplement bij de drogist verkrijgbaar. Ze hebben veel invloed op een goede functionering van de hersenen.
Zij geeft aan vooral door Omega vetzuren helemaal gestopt te zijn met anti-psychotische medicatie. Wel moet ze goed stress vermijden en ook accepteren dat ze meer gevoelig is zonder medicatie, maar ze is al jaren stabiel zonder medicatie.

Ontstekingsremmers

In 2014 (als ik het jaar goed heb) gaf Iris Sommer op de landelijke dag van Anoiksis een presentatie over ontstekingsremmers. Mensen die recent een psychose hebben gehad leken erg veel baat te hebben bij simvastatine, naast een cholesterolverlager ook een ontstekingsremmer.
Zelf ben ik uitgekomen bij glycine. Dit aminozuur komt van nature voor in het eiwit collageen, wat weer veel voorkomt in huid en bindweefsel. In ons huidige dieet is dit vrijwel verdwenen (wie eet er nog kippenvel en kippenbot?). Een tekort aan glycine kan leiden tot ontstekingsverschijnselen, ook in de hersenen, wat weer kan leiden tot psychotische symptomen.
Mijn ervaring met glycine is erg positief. Wanneer ik een theelepel ervan oplos in een glas water en dat opdrink, dan voel ik in het eerstvolgende dagdeel mijn hoofd helemaal opklaren en helder worden. Ik neem dit al een aantal jaar tweemaal in de week.

Antihistamines

Histamine is een organische verbinding die in het lichaam meerdere functies heeft. Bij mensen met psychosegevoeligheid is het vaker uit balans dan bij mensen zonder psychosegevoeligheid.
Zelf had ik een aantal lichamelijke klachten en mijn speurtocht in het doolhof dat het internet heet bracht mij op het spoor van allergische rinitis. Ik had last van allergie voor citrusvruchten, een lichte vorm van post-coïtale asthma, veel jeuk en slecht doorslapen. Deze klachten kunnen voorkomen bij een hoog niveau van histamine. Ik ben begonnen met antihistamine, verkocht als hooikoortmiddelen of anti-allergie-middelen, in mijn geval Cetirizine. Je wordt er ontzettend suf van, dus de avond is het juiste moment voor inname van dit middel. Mijn psychotische en allergische symptomen zijn heel erg afgenomen, ik had dit niet durven verwachten. Ik zit hier net een maand aan, maar heb mijn anti-psychotische medicatie nu al afgebouwd naar een niveau dat eerder nooit haalbaar was, en in de afgelopen maand zijn de symptomen alleen maar verder afgenomen.
Er zijn ook enkele anti-psychotische middelen die een antihistamine-werking hebben, zoals Zyprexa (Olanzapine) en Seroquel (Quetiapine). De sufheid die bij deze medicatie voorkomt lijkt erg op de sufheid van antihistamine-middelen.

Taurine

Net als histamine kan Taurine ook uit balans zijn, juist bij psychosegevoelige mensen. Zelf heb ik er geen ervaring mee opgedaan en ken ook niemand die er ervaring mee heeft. Ik denk wel dat het een goed middel kan zijn om eens te proberen.

Zelfonderzoek

Ik denk dat het voor mensen met psychosegevoeligheid goed kan zijn om op zelfonderzoek uit te gaan. Mogelijk heeft een van deze drie benaderingen invloed. Ik kan me ook voorstellen dat er meer benaderingen mogelijk zijn, het lichaam is een complexe machine waar dingen makkelijk uit balans kunnen raken. Weet je een onbalans bij jezelf te vinden en weer in balans te brengen, dan kan dit mogelijk leiden tot een betere gezondheid.

Update oktober 2020

Inmiddels is het een aantal maanden later. De antihistamine-middelen hebben hun werk goed gedaan. Probleem van deze middelen is wel dat het de receptoren blokt, maar niet de afgifte van histamine verlaagt. Met dat als doel heb ik de afgelopen 2 maanden ingezet op supplementen die dat mogelijk bij kunnen sturen. Inmiddels gebruik ik geen antihistamine-middelen meer. Supplementen die ik gebruik:

 • Omega-3 vetzuren, ook via olijfolie
 • Calcium + Magnesium
 • Vitamine K
 • Zink + Koper, in 8:1 verhouding
 • Mangaan
 • Chroom
 • Melatonine (ook goed voor slapen)

Enkel de melatonine gebruik ik dagelijks, de andere supplementen maar 1 of 2 keer in de week. Bij een redelijk gevarieerde voeding zou je maar beperkt supplementen moeten gebruiken, overdosering lijkt me ongewenst.

Taurine ben ik gaan gebruiken, maar ik durf niet goed te zeggen of het effect heeft :) Het zit in dezelfde hoek als GABA, maar ik heb de indruk dat ik het beter verdraag.

Ook ben ik Tryptofaan gaan gebruiken, dit is een voorstof van Serotonine. Ik was wat bezorgd over psychotische symptomen, maar daar merk ik niets van.

Alles bij elkaar heb ik nu geen anti-psychotica meer nodig en ervaar ik zelfs minder randpsychotische symptomen. Winst dus :)

Update december 2020

Er kwamen een paar dingen samen die minder handig bleken te zijn. In de loop van een aantal weken bouwde ik toch psychotische symptomen op. Ik denk mede door tryptofaan/serotonine en melatonine, die hallucinaties kunnen veroorzaken. Zonder tryptofaan en melatonine bracht dingen weer terug naar normaal. Achteraf merkte ik geen meerwaarde van de tryptofaan en de melatonine, niet in het opbouwen en niet na het stoppen.

Update november 2021

Ruim een jaar heb ik niet of nauwelijks anti-psychotica nodig gehad. Sinds een paar weken ben ik toch terug op de erg minimale dosering van ½mg Orap per dag, samen met 5mg Cetirizine. Dit om toch wat meer rust te hebben wanneer er meer onrust in mijn leven is.
Er waren enkele weken over de afgelopen 14 maanden dat ik toch anti-psychotica nodig had, en dan vind ik het fijner om continu een lichte dosering te gebruiken.
Taurine ervaarde ik trouwens weinig voordeel van. Datzelfde gold voor CBD-olie, mogelijk heeft dat toch meer effect op slapen en tegen pijn.

Update januari 2022

Waarschuwing aan anderen in hetzelfde schip; de 5mg Cetirizine ontwikkelde ik een tolerantie voor. Ik snapte al niet waarom ik recent meer randpsychotische symptomen kreeg en die gingen ging toch wel wat lang door. Nu ben ik van 5mg naar 10mg Cetirizine en dat lijkt beter te zijn.

Verder ben ik begonnen met het slikken van methionine, dat zou onder-methylatie moeten verbeteren.

Update december 2022

De methionine heeft groot effect gehad, de randpsychotische symptomen gebeuren nu zonder dat er sterke emoties bijkomen. Agressie en angst waren gevoelens die er veel omheen hingen, dat is nu zo goed als weg. Van 500mg in het begin, gebruik ik nu 1500mg dagelijks.

Met de calcium en magnesium ben ik gestopt, ik heb het idee dat de balans tussen deze twee supplementen erg nauwkeurig komt, en dat er eenvoudig een onbalans kan ontstaan.

Ik nam aan dat mijn histamine-niveau lager is, daarom stopte ik met de antihistamine-tabletten. In de loop van de volgende weken bouwde ik toch randpsychotische symptomen op, blijkbaar zijn ze toch nodig.

Momenteel slik ik:

 • 1mg Orap per dag.
 • 10mg Cetirizine per dag.
 • 1500mg Methionine per dag.
 • wekelijks; Omega-3, vitamine K, zink/koper, chroom.

Ik ben begonnen met pyridoxaal-5-fosfaat (p5f), meer daarover in een volgende update.

We kennen allemaal wel de werking van anti-psychotica, ze worden gebruikt om psychotische symptomen te verminderen. Ze kunnen heel effectief zijn tegen deze symptomen, al zijn de ervaringen en meningen wel wisselend. De oorzaak van deze psychotische symptomen is vaak…
Verder lezen...